Våra fall

Pågående fall

Nytt fall: Felaktig förmånsbeskattning av fastighetsmäklarutbildning

16 april 2023
Felicia Shekarabi är sedan flera år VD för företaget Modulhus, som projekterar och bygger hus i alla storlekar till kunder i både offentlig och privat sektor. När Felicia gick en utbildning till fastighetsmäklare som betalades av företaget, ansåg Skatteverket att det handlade om en privat levnadsomkostnad, och vill förmånsbeskatta Felicia för avgiften för utbildningen. Rättvis ... Läs mer

Avslutade fall

Leksakspionjären – förlust

18 mars 2021
Leksaksföretagaren Crister Magnussons företag påfördes höjd tullavgift och moms retroaktivt efter att Tullverket omklassificerat produkter som Cristers företag importerat i åratal. Nu vill Skatteverket kräva Crister personligen på pengarna - trots att han följt Tullverkets tidigare revisionsbeslut.

Mandelförsäljarna – vinst

24 augusti 2020
John och Sandra Brotschi från företaget Schweizermandel blev felaktigt påförda kontroll- och straffavgift av Skatteverket, för att de inte hade någon personalliggare när de sålde rostade mandlar på en julmarknad. Skatteverket drog tillbaka avgiften och beslutet om personalliggare efter att syskonen överklagat med Rättvis skatteprocess hjälp.

Pensionärsfallet – delvis vinst

20 juni 2020
Skatteverket gav felaktig information om hur norska pensioner ska beskattas i Sverige. Förväxlingen bidrog till att hundratals norska pensionärer som flyttat till Sverige åkte på skattesmällar, ibland på hundratusentals kronor.

Åkerifallet – förlust

20 december 2019
Två instanser bortsåg från gällande praxis när de dömde företagaren Kenneth Horndahl till upptaxering på grund av påstått osanna fakturor. Rättvis skatteprocess hjälpte Kenneth att begära resning i Högsta Förvaltningsdomstolen. Tyvärr avslogs ansökan om resning i maj 2020.

Datorspelsfallet – förlust

18 december 2017
Skatteverkets felaktiga momsbesked gjorde att 22-åriga studenten Karl Setterberg riskerade en momssmäll på flera miljoner. Det skulle också bli slutet för hans datorspelsföretag. Karl bestämde sig dock att inte driva fallet vidare.

Bostadsrättsfallet – vinst

20 februari 2017
Anita Lagergren Julander flyttade två gånger under mellan slutet av 2014 och mitten av 2016. Enligt Skatteverket utgör flyttarna näringsverksamhet. Nu riskerar pensionerade Anita som lever själv en skattesmäll på en halv miljon kronor.

Läkarfallet – förlust

16 februari 2017
Britt Jansson är pensionerad läkare, men har hjälpt till att avlasta Karlskoga lasarett vid arbetstoppar. Efter ett felaktigt besked från Skatteverket ändrades hennes tidigare skattebeslut. ”Det blir en skattesmäll på flera hundra tusen kronor för mig, trots att jag följt myndighetens besked", säger Britt Jansson.

Dansfallet – vinst

1 november 2016
När Tomas Wiklöf och Per Westermark skulle anordna dans frågade de Skatteverket vilken momssats som de skulle ha på entrébiljetterna. Det svar Skatteverket gav var felaktigt – vilket blev kostsamt. Felet uppmärksammades först flera år senare och kostade dem flera hundratusentals kronor, bland annat genom att de fick betala skattetillägg. Nu hjälper Rättvis skatteprocess dem att få upprättelse genom att kräva Skatteverket på skadestånd för den felaktiga upplysningen.

Fastighetsfallet- förlust

1 november 2016
Skatteverkets handläggare bidrog till ryktesspridning om Pascale och Paul Reif bland grannar och affärskontakter. Dessutom anklagade myndigheten dem för skattefusk och krävde dem på miljontals kronor i ytterligare skatt. ”Vi kände oss chanslösa”, säger Paul Reif.

Styrelsefallet – förlust

30 oktober 2016
Kompisen som ägde bolaget där Johan Ottosson var styrelseledamot blåste såväl Johan som redovisningskonsulten och revisorn och tog pengar ur företaget utan att betala skatt för dessa. Till följd av detta uppstod en skatteskuld på 1,6 miljoner kronor som Skatteverket nu kräver Johan på. Nu får Johan hjälp av Rättvis skatteprocess.