Pensionärsfallet – delvis vinst

Skatteverket hade fel om skatten – hundratals norska pensionärer drabbade: ”Känns jättetrist”

I juni 2020 kom domen från Solna Tingsrätt. Tingsrätten gjorde bedömningen att Skatteverket förvisso hade gett felaktig information till Jørn Tore Weckhorst, men att det inte nådde upp till kravet på särskilda skäl för skadestånd. Läs vidare här.

Skatteverket misstog sig kring hur norska pensioner ska beskattas i Sverige. Förväxlingen bidrog till att hundratals norska pensionärer flyttade till Sverige. När missen uppdagades åkte många av dem på skattesmällar på hundratusentals kronor. En av dem är Rättvis skatteprocess klient Jørn Tore Weckhorst.

Jørn Tore Weckhorst är i dag pensionär, men livnärde sig tidigare som egenföretagare. I början av 2010-talet flyttade han som nybliven pensionär till Sverige. Här skulle det bli lättare att få guldkant på vardagen i Sverige, eftersom levnadskostnaden är lägre.

– Som pensionär har man inte lika mycket pengar. Genom att flytta till Sverige såg jag en möjlighet att få ner kostnaderna och få mer kvalitet för min pension, säger Jørn.

Ringde Skatteverket för att säkerställa att han betalade rätt skatt

Innan han bestämde sig för att flytta till Sverige tog Jørn kontakt med Skatteverket för att förhöra sig om skattekonsekvenserna vid en eventuell flytt.

– Jag ringde dem i januari 2010 och då sa de att jag bara skulle betala skatt i Norge, även om jag bodde i Sverige. Innan jag köpte villan i Värmland i april samma år ringde jag igen och fick samma besked. Då bestämde jag mig för att flytta.

I slutet av 2011 läste Jørn i tidningen om en annan norsk pensionär som hade skattat på samma sätt som han själv – enbart i Norge – men som nu fått problem med Skatteverket.

– Jag kontaktade honom och det visade sig att han åkt på att betala skatt i Sverige, trots att han fått samma besked som jag fått från Skatteverket, alltså att skatten endast skulle betalas i Norge.

För att säkerställa att allt gick korrekt till tog Jørn då kontakt med Skatteverket som även vid den kontakten förnekade att Jørn skulle betala skatt i Sverige. Men Jørn anade att något blivit fel och bokade in ett möte på kontoret i Karlstad.

Inför mötet förberedde Jørn sig och fick hjälp av den norske pensionär han tidigare varit i kontakt med. Jørn genomförde en egen utredning som visade att Skatteverket hade fel, som den tog han med sig till mötet.

– När jag visade upp lagbestämmelsen för dem blev de helt tysta och sa sedan ”kan vi få ta en kopia på den där?”. Därefter återkom de såklart med nya beslut och jag fick betala in över hundratusen kronor till.

Det visade sig att Skatteverket missat en ändring som infördes år 2008 i det nordiska dubbelsbeskattningsavtalet. Innan dess beskattades endast pensioninkomster i landet som pengarna kom ifrån.

– Det kändes så klart jättetrist.

Många norska pensionärer drabbade – Jørn är inte ensam

Totalt har uppskattningsvis ca 600-700 pensionärer drabbats av oönskade skattekonsekvenser på grund av Skatteverkets felaktiga information, enligt en artikel som publicerats av SVT.

Uppgifter till Rättvis skatteprocess gör gällande att flera av pensionärerna gått i personlig konkurs eller lever under mycket enkla förhållanden efter skattemissen upptäcktes.  Skatteskulderna är så pass stora att deras ekonomier påverkats mycket negativt.

Nu stämmer Jørn staten med hjälp av Rättvis skatteprocess

– På grund av Skatteverkets felaktiga information har Jørn och hundratals pensionärer åkt på stora skattesmällar. Om Skatteverket hade haft koll på läget hade det här kunnat undvikas. Nu har hundratals personer fått sina privatekonomier förstörda, och detta i ett sent skede i livet när det är svårt att laga den ekonomiska skadan, säger Carl Göransson, vd för Rättvis skatteprocess.

Tillsammans med Jørn driver Rättvis skatteprocess ett pilotfall för att de norska pensionärerna ska få upprättelse.  Målet är att Jørns fall ska öppna för fler skadestånd för de övriga pensionärerna.

Så fungerar lagstiftningen

Bara för att man betalar skatt i ett annat land undantas man inte pre definition från beskattning i Sverige. I vissa fall ska man betala mellanskillnaden mellan den utländska skattenivån och den svenska. I Jørns fall har inte Skatteverket informerat om detta utan sagt att det räcker att Jørn skattar i Norge. Här finns mer information.