Datorspelsfallet – förlust

Skatteverksmiss blev slutet för datorspelsverksamheten

Rättvis skatteprocess klient Karl Setterberg.

Karl har beslutat att inte driva fallet vidare.

Skatteverkets felaktiga momsbesked kan bli slutet för hans datorspelsföretag. Nu riskerar 22-åriga studenten Karl Setterberg en momssmäll på flera miljoner. ”Det känns skit – jag försöker bara göra rätt för mig”, säger Karl.

Karl Setterberg är 22 år och bor strax utanför Stockholm. Till vardags pluggar han ekonomi på Stockholms universitet. Vid sidan av studierna driver han ett företag som säljer så kallade skins i onlinedatorspelet CounterStrike: Global Offensive.

– Ett skin kan vara ett vapen eller en klädsel som spelaren kan använda i spelet. De finns i begränsad upplaga. Vissa kan vara värda många tusen kronor.

Den totala skinsförsäljningen i spelet omsätter årligen mångmiljonbelopp – enbart i Sverige. Internationellt är det en ännu större affär. Sammanlagt har 25 miljoner spellicenser sålt världen över. Det är till många av de spelarna som Karl säljer sina skins.  Karls företag köper upp skins från spelare och säljer vidare till andra. Ofta med en marginal på omkring 10–15 procent.

– Att priset kan bli högt för ett skin är inte konstigt då spelet är populärt. Skinsen finns alltid i begränsad upplaga och det går inte att tillverka nya – de ges istället ut av speltillverkaren. Om exempelvis ett par handskar bara finns i tio exemplar och de är eftertraktade kommer såklart priser vara högt, utbud och efterfrågan precis som i riktiga världen, säger Karl.

Ville göra rätt för sig – kontaktade Skatteverket

Karl Setterberg insåg snabbt att hans verksamhet skulle omsätta mycket. Många av hans konkurrenter har valt att sköta försäljningen svart, men det var aldrig ett alternativ för Karl.

– Det är klart man vill göra rätt för sig. Därför ringde jag Skatteverket för att få besked om hur jag skulle skatta för min försäljning.

Karl kontaktade Skatteverket för att få reda på hur han skulle betala moms på de skins han säljer. Där fick han besked att han skulle skatta enligt så kallad vinstmarginalbeskattning. Vinstmarginalbeskattning innebär att man betalar skatt på marginalen på den vara man säljer och används ofta i second hand-butiker och vintageaffärer. Anledningen till det var just att skatteupplysningen uppfattade skinsen som begagnade varor.

– Jag litade fullt ut på Skatteverket och gjorde som de sa till mig. Med facit i hand var det en dålig idé.

I början av 2017 svängde Skatteverket. Nu anser myndigheten att Karl deklarerat fel och att han istället ska betala full moms på hela försäljningspriset. Givet att Karls försäljningar ofta har en marginal på ca 10–15 procent innebär det att han skulle betala mer skatt än vad han har vinst vid varje enskild transaktion.

– Det är ju helt orimligt att skatten ska vara högre än vinsten jag gör. Om jag skulle skatta så mycket skulle jag gå med förlust på varje affär. Och de priser som krävs för att kunna få in tillräckligt med pengar för att täcka skatten är omöjliga att ta ut, säger Karl, och tillägger:

– Samtidigt som jag går med förlust sitter ett stort gäng personer och säljer sina skins svart, utan att betala en enda krona i skatt. Det kan inte vara meningen att det är så här det ska fungera.

 Karl Setterberg får hjälp av Rättvis skatteprocess

– Dagens momslagstiftning är bitvis idiotisk. Du får betala olika moms på en tidning om du köper den på papper eller digitalt, säger Carl Göransson, vd för Rättvis skatteprocess.

– Vi ser många nya företag om uppstår i det digitala landskapet, och det är inte dagens momsregler anpassade för. Det kommer medföra fler olyckliga skattesmällar för andra entreprenörer. Det krävs en större reform för att komma till rätta med det här.

Anledningen till att Skatteverket svängt är att olika regler gäller vid försäljning av fysiska och digitala varor. Även om likheterna mellan Karls försäljning och exempelvis en second hand-butik eller ett antikvariat är skillnaderna stora när det kommer till vilken skatt de ska betala.

– Så här kan det inte fungera. På sikt måste något göras.