Bostadsrättsfallet – vinst

Vinst: 75-åriga Anitas flyttade – skulle företagsbeskattas enligt Skatteverket

Anita Lagergren Julander flyttade två gånger under mellan slutet av 2014 och mitten av 2016. Tidigare ansåg Skatteverket att flyttarna utgjorde näringsverksamhet. Nu backar myndigheten och Anita som lever själv undviker en skattesmäll på en halv miljon kronor. 

Anita Julander är 75 år gammal och bor ensam i Täby kommun, strax utanför Stockholm. Hundar och andra djur ligger Anita varmt om hjärtat – som yrkesverksam drev Anita en hundkennel tillsammans med sin man.

2013 beslutade Anita och hennes man sig för att flytta isär. Vid separationen tog det Anita lite tid att hitta en lägenhet som hon trivdes i. Därför flyttade hon två gånger innan hon slutligen slog ner i en bostadsrättsförening i Täby där hon i dag trivs väl.

På grund av flyttarna riskerade Anita att upptaxeras med nästan en halv miljon. Dessutom ville Skatteverket att hon betala straffskatt, så kallat skattetillägg. Detta eftersom hon i myndighetens mening bedrivit näringsverksamhet med handel av bostadsrätter och deklarerat detta korrekt.

– Det kändes mycket konstigt att Skatteverket ansåg att jag handlar professionellt med lägenheter. Jag är pensionär och har aldrig någonsin spekulerat i bostäder, säger Anita.

Efter att Anita tillsammans med Rättvis skatteprocess överklagat Skatteverkets beslut ändrade sig myndigheten innan domstol han pröva frågan. Anita hade gjort rätt från början och slipper betala in mer skatt.

– Det känns fantastiskt att Skatteverket slutligen backat. Jag var hela tiden övertygad om att jag hade gjort rätt för mig, säger Anita, och fortsätter:

– Det har varit en mycket kränkande och jobbig tid för mig som jag lägger bakom mig nu.

Rättvis skatteprocess vd Carl Göransson är positiv till beslutet.

– I Anitas fall har systemet till slut fungerat som det ska. Det är mycket positivt att Anita nu slipper en lång och krävande domstolsprocess, säger Carl.

Otur i flyttandet

Under perioden november 2014 till och med slutet av juni 2016 flyttade Anita två gånger. Den första lägenheten var nyproduktion och när övriga i hus i området växte upp blev det för mycket insyn i lägenheten för att hon skulle trivas.

– Det kändes som att bo i ett akvarium, säger Anita.

Därför flyttade hon till en ny lägenhet i närheten, som blev mörk när ett hus byggdes på andra sidan vägen som skymde solen. Därför flyttade hon i juni 2016 vidare till den bostad hon nu bor i och trivs med.

Åren innan sålde hon en lägenhet som hon och hennes man ägt i 15 år. Dessutom skaffade hon en lägenhet när det stod klart att hon och hennes man skulle flytta isär år 2014. Dock trivdes hon inte och därför sålde den därför strax köpet. Under 2014 skaffade hon även en lägenhet i Hudiksvall att spendera somrarna i, men den såldes efter en sommar till en bekant som blivit änka, i stort sett för det pris hon själv hade betalt.

Det är detta som Skatteverket nu grundar sin argumentation om att Anita driver en näringsverksamhet. Sammanlagt vill myndigheten att hon ska betala in nästan en halv miljon kronor till i extra skatt. Dessutom vill man att Anita ska betala straffskatt.

– Det är få som har en halv miljon kronor kontant. Jag är pensionär och bor själv. Om jag skulle betalat in så mycket pengar skulle jag behövt sälja lägenheten jag bor i, säger Anita och tillägger:

– Man kan undra om Skatteverket i så fall skulle ta den påtvingade försäljningen som ytterligare en intäkt för att jag handlat med bostadsrätter och försöka upptaxera mig för den med.

Anita fick hjälp av Rättvis skatteprocess

Insamlingsstiftelsen Rättvis skatteprocess hjälpte Anita att försvara sina intressen mot Skatteverket.

– Man måste få flytta några gånger på kort tid utan att det ska anses utgöra handel med bostadsrätter, säger Rättvis skatteprocess vd Carl Göransson.

För att en bostadsrättsförsäljning ska anses utgöra näringsverksamhet spelar flera saker in. I avvägningen ingår bland annat att se om den som säljer bostadsrätten haft för avsikt att bosätta sig permanent i bostaden eller varit bosatt permanent. Man ser även till hur många försäljningar den skattskyldige genomfört. Att den skattskyldige genomfört många försäljningar behöver dock inte medföra att inkomsten ska beskattas som inkomst av näringsverksamhet.

– Det finns fall där privatpersoner styckat mark och sålt 15 tomter inom loppet av tio år, där det ansetts vara inkomst av kapital och inte näringsverksamhet och därför beskattats lägre, säger Carl Göransson.

– Vi uppfattade det som att Skatteverket försökte vidga praxis här. Det här är en tendens vi ser återkommande i flera andra fall vi tittat på, avslutar Carl Göransson.