Aktuellt.

Vinst för Anita: Skatteverket backar om företagsbeskattning av flytt
2017-03-27 Admin

Vinst för Anita: Skatteverket backar om företagsbeskattning av flytt

Anita Lagergren Julander flyttade två gånger under mellan slutet av 2014 och mitten av 2016. Tidigare ansåg Skatteverket utgör flyttarna näringsverksamhet. Nu backar myndigheten och Anita som lever själv undviker en skattesmäll på en halv miljon kronor. 

2013 beslutade Anita och hennes man sig för att flytta isär. Vid separationen tog det Anita lite tid att hitta en lägenhet hon trivs i. Därför flyttade hon två gånger innan hon slutligen slog ner i en bostadsrättsförening i Täby där hon i dag trivs väl.

På grund av flyttarna riskerade Anita att få höjd skatt med nästan en halv miljon. Dessutom ville Skatteverket tvinga henne att betala straffskatt, så kallat skattetillägg. Detta eftersom hon i myndighetens mening bedrivit näringsverksamhet med handel av bostadsrätter. Då ska man deklararera inkomsten som inkomst av näringsverksamhet och inte kapital, vilket Anita gjort.

Efter att Anita tillsammans med Rättvis skatteprocess överklagat Skatteverkets beslut ändrade sig myndigheten innan domstol hann pröva frågan. Anita hade gjort rätt från början och slipper betala in mer skatt.

– Det känns fantastiskt att Skatteverket slutligen backat. Jag var hela tiden övertygad om att jag hade gjort rätt för mig, säger Anita, och fortsätter:

– Det har varit en mycket kränkande och jobbig tid för mig som jag lägger bakom mig nu.

Rättvis skatteprocess vd Carl Göransson är positiv till beslutet.

– I Anitas fall har systemet till slut fungerat som det ska. Det är mycket positivt att Anita nu slipper en lång och krävande domstolsprocess, säger Carl.

Här hittar du mer information om Anita Julanders fall.

Anita och Rättvis skatteprocess representerades i målet av advokat Filip Savic. Här kan du läsa mer om hans verksamhet.