Aktuellt.

Magdalena Andersson pressades i riksdagen om Johan Ottossons fall
2017-03-24 Admin

Magdalena Andersson pressades i riksdagen om Johan Ottossons fall

Företrädaransvaret kan slå hårt mot entreprenörer och småföretagare. Det fick Johan Ottosson erfara, vars fall Rättvis skatteprocess drivit. Nyligen pressades Magdalena Andersson (S) om Johans fall och varför inte företrädaransvaret reformeras.

Högsta förvaltningsdomstolen har dömde att Rättvis skatteprocess klient Johan Ottosson skulle betala för sin kompis skattefusk. Genom domen bekräftades den hårda praxis som gäller kring företrädaransvar.

Nyligen uppmärksammades domen i en interpellationsdebatt i riksdagen mellan Magdalena Andersson (S), finansminister, och Larry Söder (KD), riksdagsledamot.

– Småföretagen drabbas hår när reglerna är allt för hårda och stelbenta. Följden blir att ett företag som skulle kunna fungera i många år tvingas i konkurs, sade Larry Söder (KD) och fortsatte:

– Skatteverket har en särställning bland övriga fordringsägare. När Skatteverket ansöker om företrädaransvar säger domstolarna i 99 procent av målen ja.

Magdalena Andersson var i sin tur kritisk till Söders ställningstagande.

– Det handar om att företagare i längden inte ska kunna driva vidare ett företag som inte betalar sin skatt. Det handlar om att skapa en jämn spelplan för de företag som betalar skatt.

Magdalena Andersson gav dock inget besked om en utredning av företrädaransvaret. Det kritiserades av Söder.

– Riksdagen gav ett tillkännagivande för två år sedan. Ska det ta två år för ministern att återkomma med besked?

Här kan du läsa mer om Johan Ottossons fall. Här finns interpellationsdebatten i sin helhet.