Aktuellt.

Max Sjöberg ny studentjurist hos Rättvis skatteprocess
2020-04-20 Admin

Max Sjöberg ny studentjurist hos Rättvis skatteprocess

Hej Max och välkommen till Rättvis skatteprocess! Vem är du?

Jag är 28 år gammal och läser just nu min sjunde termin på juristprogrammet i Uppsala! Ursprungligen kommer jag från Alingsås, och har utöver juridiken hunnit läsa några terminer ekonomi vid Göteborgs universitet. Min lediga tid ägnar jag helst åt att titta på allsvensk fotboll, lyssna på popmusik eller äta långa middagar i goda vänners sällskap.

Hur uppkom ditt intresse för skatterätt?

Jag har varit politiskt engagerad länge och då alltid tyckt att ekonomisk politik är intressant. När jag sedan läste skatterätt insåg jag att saker ofta är mer komplexa än man tror – förslag och regler som vid en första anblick låter bra kan slå väldigt fel eller drabba enskilda väldigt  hårt. Det var spännande att få gå vidare från att bara diskutera hur hög eller låg skatten ska vara till hur skattereglerna kan vara så effektiva och rättvisa som möjligt.

Varför är rättssäkerhetsfrågor viktiga?

All myndighetsutövning handlar ju egentligen om att staten utövar sin makt över individen och då är det centralt på ett principiellt plan att alla får förutsättningarna att hävda sin rätt. Ur ett praktiskt perspektiv handlar det för mig om att man ofta upplever att man är i ett väldigt underläge gentemot myndigheterna redan från början och då blir det extra viktigt att man blir korrekt behandlad. Det blir ju lite David mot Goliat.